Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До последния каприз

240 години от рождението на Николо Паганини

Вдъхновен от живота и творчеството на виртуоза на цигулката Николо Паганини, "До последния каприз" се нарича филмът на актьора Иван Юруков. На 27 октомври се навършват 240 години от рождението на големия композитор и цигулар.

Сценарият е базиран върху биографичния роман "Паганини: Дяволският танц" на Ендре Барат, както и на авторската композиция на Паганини "24 каприза", която и до днес си остава най-сериозното предизвикателство за цигуларите. Звучащите във филма части от "24 каприза" на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който изпълнява ролята и на най-добрия приятел на един от главните герои.

Участие вземат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов, както и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров. Екипът, заснел продукцията, е предимно от дебютанти в киното, като броени дни операторът на лентата Галина Василева бе удостоена със специалната награда за най-добър операторски дебют на фестивала "Златното око".

Целият процес по заснемането на "До последния каприз" в уюта на родопското село Делвино е белязан от знаци, които Иван Юруков вярва, че не са случайни. Не е случайно и това, че Паганини напуска този свят на 27 май – датата, на която е роден актьорът от Народния театър. На 27 октомври 2022 г, когато е прожекцията в кино "Одеон", е денят, в който се навършват 240 години от рождението на Паганини. Още по-любопитното е, че на същата дата е родена и композиторката на филма Рая Шопова.

На 27 октомври 2022 г. от 18.00 ч. в кино "Одеон" е и прожекцията на новия игрален филм на актьора Иван Юруков "До последния каприз"

Чуйте повече от звукови яфайл.

Снимки – кино "Одеон"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени