Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кино "Одеон"

240 години от рождението на Паганини с дебютния филм на Иван Юруков

Точно в деня, когато се навършват 240 години от рождението на великия цигулар Николо Паганини, дебютният пълнометражен филм на Иван Юруков като режисьор "До последния каприз" ще бъде прожектиран в Дома на киното (16:30) и в кино "Одеон" (от 18.00).

Разбира се, това не е случайно. Филмът е по сценарий на Иван Юруков и Росен Станев, ное вдъхновен от биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ на Ендре Барат, както и от авторската композиция на Паганини „24 каприза“, която и до днес се приема за най-сериозното предизвикателство за цигуларите.

Оператор е Галина Василева (със специалната награда на Община Попово за дебют в рамките на XI-тия кинофестивал за операторско майсторство „Златното око“ 2022).

В продукцията участват писателят Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов, Мартин Тодоров и Пепи Тодоров. В ролята на най-добрия приятел на един от главните герои е и виртуозният български цигулар Светлин Русев, който изпълнява и звучащите във филма части от "24 Каприза".

"Сценарият в основата си се занимава с това - да изследва каква е ролята на изкуството днес в свят, който като че ли агресията взема превес, а на нея контрапункт е изкуството. Изследваме смисъла на творчеството, значението на твореца в днешния ден", отбеляза пред Радио София Иван Юруков.

Георги Тенев е в ролята на учител в далечно българско село и е привлечен от историята на цигулар, който се е върнал от чужбина. Занимава се с философското обяснение на мотивите за действията на музиканта, стремежа към съвършенство и т.н.

Самият Тенев определя участието си във филма като "едно от най-интересните творчески преживявания", които е имал:

"Веднага разбрах, че става дума за едно усилие, едно занимаване с нещо духовно, нематериално, идеално – в решителен противовес на всякакво друго мислене, което е забило глава в краката. Това е от редките нещо, които винаги съм търсел. Нещо високо."

Според писателя филмът е за израстването – младежки, същевременно криминален, приключенски, музикален, културно-исторически.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

  • След прожекцията в "Одеон" ще има и среща с творческия екип на филма.


По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна