Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Рибена кост" - истинска история, разказана на езика на киното

Истинска история, разказана на езика на киното - това е филмът на Драго Шолев "Рибена кост". Той тръгва на голям екран от 4 ноември 2022 г., а тази вечер, 2 ноември от 18:00 ч. в кино "Одеон" ще се състои неговата премиера. Повече подробности за лентата пред Радио София разказа артистът Деян Донков, който изпълнява главната роля.

"За мен това е филм най-вече за свободата, за това, че трябва да имаме свободата да направим нещо, да кажем това, което ни е в сърцата и душите, да имаме смелостта да последваме това, което отвътре ти диктува сърцето", каза Донков.

По думите му абсурдът във филма идва оттам, че в него има много сходства с пиесата на Самюъл Бекет "В очакване на Годо", тъй като чакаме, имаме шанс да направим нещо, имаме възможност да променим статуквото, но продължаваме да чакаме от страх и предразсъдъци в една спирала, от която не можем да излезем.


"Моят персонаж е една буферна зона във филма, той се намира между чука и наковалнята, защото в крайна сметка той не знае какво да предприеме вече, не иска да прави нищо, защото вече чувства, че няма смисъл. И като такъв, той беше наречен от мен "бивш човек". Не е дотам претръпнал, че да не му пука, а напротив, толкова много вътрешно го боли от това, което вижда и това, което се случва, че понякога човек бива поставен в такава ситуация, в която той просто не знае какво да направи вече. Затова просто стои на едно място и гледа, наблюдава случващото се без да може да направи каквото и да било, за съжаление", отбеляза артистът.


Той сподели, че доста преди заснемането на филма е чел една от първите версии на сценария и най-много му е харесало това, че на пръв поглед нищо не се случва във филма, но същинските неща се случват в паузите, очакването, мълчанието и хумора. Репетициите с актьорите-натурчици са били дълги, което е важна част от процеса по създаване на лентата.

"Трябва да се обръща внимание на това, което се случва около нас и с нас, и в сценариите и каквото и да правиш в тази професия. Все пак колкото и да не искаме ние сме с мисия. Вчера беше Ден на будителите и не трябва да забравяме това. За мен специално, материалното и това да наситиш тялото си с удоволствия, да го облечеш в определени марки е малко нелепо и малко смешно", отбеляза Донков.


Той сподели, че дългият живот на един филм или театрално представление е още по-голяма награда от отличията получени по фестивали. Освен това каза, че "Рибена Кост" е забавен, лесно гледаем и младите биха могли много да се забавляват.

"Моята страст и това, което мога да направя е това, което правя на сцената пред камерата и се радвам, когато то се случва. Когато намирам смисъл в това, което правя, знам кога то стига там, където съм се прицелил. А това много често е човешкото сърце", каза актьорът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени