Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микеле Плачидо идва в София за 36-ото издание на "Киномания"

Илюстрация: ФБ на "Киномания"

Най-новият филм на Стивън Спилбърг и гостуването на Микеле Плачидо у нас са сред акцентите на 36-ото издание на "Киномания", на който ще бъдат представени 33 филма.

Филмовият фестивал започва на 17 ноември с българския филм "Майка" на режисьора Зорница София.

Броени дни след световната му премиера филмът "Сянката на Караваджо" ще бъде представен на "Киномания" на 19 ноември  в зала 1 на НДК лично от неговия режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо. Той е познат у нас най-вече с образа си на комисар Корадо Катани в култовия сериал "Октопод".

Плачидо лично ще представи фирма си, действието в който се развива през 1600 г., каза за "Хоризонт" един от организаторите на фестивала Владимир Трифонов.

"Това ще първата прожекция на филма извън Италия. Световната му премиера беше на 18 октомври на фестивала в Рим, а предстои галапрожекция в Лувъра, но ние показваме филма преди нея".

"Киномания" ще бъде открита на 17 ноември в зала 1 на НДК с филма "Майка", вдъхновен от реалната история на една българка – Елена Панайотова, и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип "родителство".

Локациите на филма – от живописната Широка лъка до едно от най-големите гета в света – "Кибера", до Найроби. Главната роля е поверена на Дария Симеонова.

"Тема на филма е изобщо децата, които живеят на улицата, сираците, децата в неравностойно положение, какво правим ние за тях, какво прави обществото за тях, как се отнася."

"Киномания" ще продължи до 4 декември. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна