Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Киномания от 18 ноември

7 творби от 2022 г. гледаме във Фестивала на френския филм

Депардийо е в ролята на готвач в "Умами"
Снимка: kinomania.bg

36-ото издание на "Киномания" (17.11. – 4.12.) ще бъде открито тази вечер в зала 1 на НДК с филма на Зорница София "Майка".

Но още утре започва чаканият от много франкофони и киномани Фестивал на френския филм (18.11. до 30.11.) с прожекция в кино "Люмиер" на "Брат и сестра" на режисьора Арно Деплешен с участието на Марион Котияр и Мелвил Пупо.

"Винаги съм смятала, че Котияр е събитие във френското кино. Особено след ролята ѝ на Едит Пиаф кариерата ѝ върви стремливо нагоре. Режисьорът Деплешен беше награден за филмите, които прави, още като млад. В творбите си той много се доближава до истините в живота", отбеляза пред Радио София Мария Конакчиева (◄) от Френския културен институт.

Другите нови заглавия са "Една хубава утрин" (режисьор и сценарист Миа Хансен-Льове), "Пътниците на нощта" (реж. Михаел Ерс с Шарлот Гензбур и Еманюел Беар), "Пленително пътуване" (реж. Кристиан Карион), "Стъпка напред" (реж. Седрик Клапиш), "Млади завинаги" (реж. Валерия Бруни Тедески с участието на Луи Гарел), "Умами" със звездата Жерар Депардийо.

Конакчиева подчерта, че и 7-те филма във фестивала са от 2022 година.

Коронавирусната пандемия се е отразила по жесток начин на френските кинотворци, сега ще е любопитно да се види новата им продукция.

Ще бъдат показани и 4 френски класики.

Програмата предвижда и почит към напусналите ни Жан Луи Третинян и Жан Люк Годар с техни по-малко популярни филми сред българската публика.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

  • Точните дати, часове и места на прожекциите може да видите тук.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!