Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчезналият Сашко от Перник е открит жив край Радомир

Снимка: БГНЕС

12-годишният Сашко е намерен в труднодостъпна местност край Радомир. По първоначална информация - в района над Червена могила - изключително труднодостъпна местност край Радомир.

"Пътувам към София, към болницата. Добре е Алексчо и това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало въобще. Благодаря ви, благодаря ви!", заяви бащата на откритото дете пред БНР. Сашко пътува към "Пирогов", където предстои да му бъдат направени изследвания.

Кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че първите прегледи са показали, че детето е в добро състояние. 

Детето е открито от доброволците от клуба по делта и парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов около 14,30 ч. 

"Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, веднага имахме подготвени warmer-и, аптечки, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, възможно да го стоплим най-много, да не е толкова дехидратиран. По мое предположение дори, може би, и колкото и да звучи иронично, дъждът може да му е помогнал - наличие на вода. Но е имал желание за живот. Самият аз бях минавал близо до това място, днеска пак минахме, защото предния път беше в тъмно", каза Веселин Георгиев.

"Планината може да е майка, може да е и мащеха. В случая е била майка", допълни го Михайлов. 

Доброволците, открили момчето, заявиха, че участват в акцията по издирване от първия ден и не искат обявената вчера от бащата награда от 100 000 лв. за откриване на детето. 

Директорът на Областната дирекция на МВР Павел Млеканов сподели:

"Районът е изключително труден. Това е планина. Търсихме съдействие на хора-планинари, на хора специалисти. Версиите бяха много, нито една не е отхвърлена, но здравата логика подсказваше да бъдем в планината. Има изнесена информация в едно образувано досъдебно производство, в което аз няма да се спирам".

По-рано днес Млеканов заяви:

"Намерен е от съвместни екипи от планинари - хора, подготвени за това нещо - и от колеги. Насочили сме линейка, за да може да се погрижи веднага за състоянието на детето. Доколкото знам и ми е докладвано, е жив. Въпросът е медиците да може да поемат грижите на детенцето. Това мога да ви кажа в момента. Всичко друго, което ви кажа, може да излезе, че ви лъжа. Къде ще бъде откарано детето - в София или Перник - ще решат медиците след първоначалния преглед. Все пак, при поемането на грижата за здравословното му състояние, тежката дума имат лекарите".

Прокуратурата ще проверява дали Сашко не е държан някъде насила, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред БТВ:
"Цяло чудо е той осем дни да оцелее без вода и храна,и затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали той не го е пуснал заради обявената от бащата парична награда. В хода на образуваното досъдебно производство ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, като лекарите ще имат задачата да установят на база нараняванията, измръзванията, дехидратацията по момчето дали той наистина не е държан принудително и дали не говорим за отвличане".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!