Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да опазим живота и културно-историческото наследство

Елина Желева и Макс Гурвиц
Снимка: БНР

Поредното издание на “Късното шоу” на Радио София разказва за три успешни инициативи свързани със съхраняването на човешкия живот, паметта и културно-историческото наследство на България. Гости на Даниел Ненчев са Иво Милев, арх. Дора Иванова, Елина Желева и Макс Гурвиц.

Слушайте епизода тук:

В първата част на предаването Иво Милев разказва за историята Владимир Димитров - Майстора и неговата нова биография на големия художник.

Формалният повод за написването на книгата е 140-годишнината от рождението на Майстора. Неформалният повод е личният интерес на Иво Милев към биографиите на хора, за които си струва да се пише, мисли и говори, а Майстора е един от тях.

„Правя го, защото смятам, че нещото, което отличава една цивилизация или култура, е умението или възможността да си спомняме, да изповядваме общи спомени и традиции. Когато това се прекрати, се прекратява и културното общество“, казва авторът.

Книгата разкрива както познати, така и по-слабо известни факти за един от най-забележителните български художници. Написана е по модела на класическата драма – пролог в три картини, пет действия и епилог.


Вторият час продължава темата за съхраняването на културно-историческото наследство. Номинираната за Будител на годината, арх. Дора Иванова разказва за монумента “Бузлуджа” и какво я мотивира да се заеме със задачата да го съхрани.

Тя уточнява, че не става въпрос за обновление на паметника, за опазване на културното наследство. Бузлуджа е паметник на културата и първоначалната идея е да се спасят мозайките и да се обезопаси монумента. Целта е той да се превърне в място за образование и диалог чрез различни мероприятия. Арх. Иванова иска да извади потенциала на Бузлуджа и чрез него да развие региона.

„Моето вдъхновение идва от Берлин, където съм завършила архитектура и живях 10 години. Там видях как тези обекти могат да развиват средата и съм убедена, че Бузлуджа може също да го прави именно чрез диалога и честното представяне на фактите, на различните гледни точки. Аз не съм живяла през социализма, никой не ме е питал дали искам да го има, но е факт, че тази сграда е там и въпросът е какво да правим с нея, така че да ни е полезна“, споделя тя.

Арх. Иванова вярва, че чрез Бузлуджа можем да разкажем по-богат начин за историята, създавайки рамката за липсата на свобода. Поставя въпроса как можем да разберем какви са проблемите днес, ако не знаем какъв е коренът им.

„За да разберем демокрацията, трябва да видим нейната липса. За да видим липсата, трябва да видим обектите, които я представляват, а Бузлуджа е много добра именно в това“, допълва тя.


В третата част на предаването разговорът се насочва към опазването на човешкия живот. Гости на Даниел Ненчев са Елина Желева и Макс Гурвиц, спасители на много бежанци чрез платформата bg4ua.com.

Те създават организация, с която да помогнат на бежанците, непосредствено след избухването на войната в Украйна. Работят за приютяването на бежанци, по различни дарителски кампании и сега целта им е да разкажат за всички онези, които са работили на терен и са помагали.

Самият Макс е имигрант, още от малък се мести постоянно и вярва, че може с личния си опит да бъде полезен на бежанците.

Всички тях можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!