Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с първи медал от СП по скокове на батут за младежи и девойки в София

Българските състезатели спечелиха първи медал от световното първенство по скокове на батут за младежи и девойки, което започна днес в столичната „Арена София“.

Мирела Косева и Сияна Павлова се класираха на второ място в синхронните скокове във възрастта 11-12 години. Българките изпълниха изключително чисто комбинацията си и с оценка от 42.640 точки се поздравиха със сребърното отличие. Титлата с 43.350 точки стана притежание на София Дарус/Елинор Майер (Франция).


В същата възраст при момчетата 8 десети не достигнаха на Георги Георгиев и Цветин Стоянов да се качат на почетната стълбичка. Въпреки отличното си изпълнение българите останаха на четвъртата позиция с оценка от 43.490 точки. Преди тях представителите на Азербайджан получиха за представянето си 44.300 точки. Златните медали с оценка от 45.250 точки спечели  двойката от Узбекистан – Фирдавс Ибрагимов/ Сардор Мухамадиев.

При момичетата България имаше още една двойка в призовата шестица. Микаела Христова и Преслава Пенчева записаха 4-ти резултат, но те не участваха в разпределението на медалите, заради правилото на Международната федерация по гимнастика във финалите да има само по един представител от държава.

В олимпийската дисциплина – батут (индивидуално) в първия ден страната ни беше представена от четири момичета и едно момче във възраст 13-14 годишни. В надпреварата при девойките най-добро класиране записа Антония Тодорова, която се нареди на 13-о място от 62 стартирали състезателки. Марияна Узунова е 21-ва, Кристъл Станкова завърши на 41-ва позиция, а Радост Пеева е 53-та.

При младежите единственият ни представител  Пресиян Въндев зае 21-то място.


За съжаление България нямаше представители в другите две дисциплини – пътека и двоен минибатут. Но и без българско участие надпреварата при тях днес беше изключително оспорвана и интересна. Спортистите на САЩ, Португалия и Великобритания направиха страхотно състезание и заслужено окупираха челните места.

Официален гост на церемониите по награждаването беше трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, която сега е вицепрезидент на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика.


Утре шампионата продължава с надпреварата във възраст 15-16 години батут (индивидуално) и синхронни скокове възраст 13-14 годишни. В индивидуалната дисциплина са заявени Кристина Стамова,  Виктория Йовчева,  Калоян Петров, Георги Бесарбовски, Мартин Димитров и  Валентин Стоянов. В синхронни скокове за добро представяне ще разчитаме на дуетите Пресиян Въндев/Александър Вакрилов, Марияна Узунова/Кристъл Станкова и  Радост Пеева/Антония Тодорова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!