Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Стратегическия план за развитие на земеделието в новия програмен период няма доволни браншови организации, казва председателят на НОКА

Симеон Караколев: Животновъдството ни е като болен, на когото вливат глюкоза

"След един предприсъединителен и два програмни периода българското животновъдство е в абсолютно примитивни условия на развитие"

Снимка: БГНЕС

"След един предприсъединителен и два програмни периода българското животновъдство е в абсолютно примитивни условия на развитие. Няма тенденция това да се промени. Има един сектор, който е много облагодетелстван, но между другите сектори зее една голяма бездна."

Този коментар направи пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По думите му в зърнопроизводството има модернизация, големи обороти и големи капитали, докато другите "просто преживяват", защото няма целенасочена политика и ясни цели.

В момента секторите на животновъдството и на плодовете и зеленчуците у нас са като болен, на когото му вливат глюкоза, но само с глюкоза не може да живее, направи сравнение Караколев.

По думите му трябва да се дефинира националният ни интерес. Според него няма умишлени действия, а сегашните резултати се дължат на липсата на стратегия и визионерство.

От Стратегическия план за развитие на земеделието в новия програмен период няма доволни браншови организации, с малки бутикови изключения, подчерта Симеон Караколев.

"Има пропуски в Стратегическия план", изтъкна той, но същевременно обясни защо НОКА не е подписала писмото, с което от сектора на животновъдството искат преразглеждане на плана сега.

В Европа са измислили устойчив икономически модел в селското стопанство – кооперирането, сдружаването на фермерите, отбеляза Караколев в предаването "Преди всички". Според него членовете на НОКА са най-обединените в себското ни стопанство.

Той уточни, че вече за трети или четвърти път внасят в парламента предложения за по-добър регламент за използването на пасищата

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!