Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Велева: Културата е онзи мост, който сближава хората

На 25 ноември е официалното откриване на новия офис на Българския културно-информационен център в Скопие

Българският културно-информационен център в Скопие

На 25 ноември предстои официалното откриване на новия офис на Българския културно-информационен център в Скопие, разположен в центъра на града. Тогава ще бъде открита и изложбата "Заедно" 2 – продължение на експозицията на български и македонски художници, която до този момент беше представена в Културно-информационния център.

"Развитието на културната политика и дипломация е неизменен приоритет за работата ми тук. Към момента мога да кажа, че културата, заедно с туризма и спорта, са единствените сфери, които не са натоварени от негативната политическа конотация, макар че имаме и такива примери. Но трябва да се концентрираме върху по-добрите резултати, които постигаме с работа си“, казва Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония. На този пост тя е от година и половина и казва, че за нея Македония е кауза.

"До края на годината имаме още събития, които сме планирали и които се надявам, че ще можем да реализираме. Те са продължение на редица големи събития, които имахме вече – от края на лятото до този момент“, казва Антония Велева. 

През октомври месец в Националната галерия на Република Северна Македония беше открита изложбата “Дипломация и изкуство” на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на България. Преди това – в края на септември, на Международния фестивал на антична драма "СТОБИ" във Велес гостува спектакълът "Одисей” на Драматичен театър - Пловдив, който получи наградата ГРАН ПРИ в категория за "Най-добър спектакъл“. Диана Добрева пък взе наградата за най-добра режисура, разказва Антония Велева. 

"Надяваме се, че ще успеем да осъществим и една голяма наша мечта – това е проект, за който работим през изминалите седем месеца, става дума за концерт на Александрина Пендачанска заедно с Оркестъра за опера и балет на Република Северна Македония. До края на годината трябва да ни гостуват още две театрални постановки", допълва Велева.

В новият офис на Българския културно-информационен център в Скопие има богата библиотека, освен това там ще могат да бъдат организирани редица културни събития – не само срещи, но и изложби, прожекции на кино, ще могат да бъдат представени и камерни театрални представления.

"Срещнахме подкрепа на Министерството на културата, но и не само защото откриването на новия център беше един проект, който показва точно приоритетността на Република Северна Македония и на България, която се опитва да покаже по всеки един начин, че сме добронамерени и че културата е онзи мост, който сближава хората от двете държави“, казва Антония Велева. С нея говорим още за плановете, за онова, което предстои да се случи през следващите месеци в Българския културно-информационен център в Скопие и най-вече – говорим за това защо културата е толкова важна.

Чуйте разговора с Антония Велева.

Снимки – Български културно-информационен център в Скопие

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени