Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията в ситуация на (не)свобода

Беларуската поетеса и активистка Хана Комар, която е в София на писателска резиденция в Къщата за литература и превод, и българският писател, поет и журналист Димитър Кенаров канят читателите си на разговор, озаглавен "Поезия и свобода в Беларус" на 24 ноември.

В 2011 г. Димитър Кенаров e задържан в Беларус, докато събира материал за статия за бившата съветска република през символичната призма на възпятия дори в българския фолклор трактор "Беларус". През 2020 г. Хана Комар излиза на мирен протест в Минск след президентските избори. И двамата попадат в ареста: Кенаров остава в изолатор сам за 5 дни, а Комар прекарва 9 дни, заедно с непознати политически затворнички, които започват да се наричат помежду си „сестри“. 

На 24 ноември в 19:30 ч. Хана Комар и Димитър Кенаров ще застанат на сцената на клуб MAZE за да говорят за писането и протеста, за самотата и солидарността по време на арест, за политическата ситуация в Беларус. Събитието ще се проведе на английски език, а двамата ще четат и избрана авторска поезия на беларуски, български и английски. Поезията на Хана Комар е в превод на български от Ася Григорова.

В сряда Хана Комар и Димитър Кенаров споделиха в "Какво се случва" мислите си за поезията и политиката, активизма, гражданската позиция и търсенето на общ и разбираем език.

Чуйте разговора с Хана Комар и Димитър Кенаров.

Снимка – Къща за литература и превод

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!