Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в Министерството на външните работи от 1 декември

| обновено на 24.11.22 в 19:48
Снимка: mfa.bg

Ефективни стачни действия планират от 1 декември служителите в Министерството на външните работи.

Те настояват за по-високо заплащане, да бъдат увеличени командировъчните, както и основната заплата да не бъде намалявана при дългосрочна командировка. От дипломатическата служба заявиха, че липсва на конструктивен диалог с ръководството и затова от началото на следващия месец символичните протестни дествия ще преминат в ефективни.

Исканията за увеличаване на заплатите в министерството на външните работи е поставян нееднократно пред финансовото ведомство. Това коментира заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по повод планираните от първи декември ефективни стачни действия на служителите във ведомството.

Костадин Коджабашев: 

"Това е стар въпрос. Аз работя в тая система 33 години и винаги през последните 20-25 години този въпрос е стоял много остро и много належащо и всички ръководства на министерството са се опитвали да го решат, включително и сегашното ръководство в лицето на министър Милков. Въпросът е поставян няколко пъти - и пред министъра на финансите, и пред Министерски съвет. Имаме уверенията, че се очаква следващата година увеличение на заплатите".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна