Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайци представиха проект за амбициозен космически телескоп от класа на Хъбъл

Ако Хъбъл вижда единичната овца, CSST ще вижда цялото стадо

Снимка: Wikipedia

Китайски учени обявиха, че имат намерение да изследват далечни галактики, тъмната материя, тъмната енергия и произхода на Вселената, използвайки нов апарат China Space Station Telescope (CSST), телескоп от групата на големите космически обсерватории от типа на "Хъбъл", Chandra X-Ray Observatory, Compton Gamma Ray Observatory и, разбира се, фаворита на публиката, "Джеймс Уеб".

Китай вече обяви плановете си да го изстреля в края на 2023 г.

Целта е телескопът да наблюдава 1 млрд. галактики; да търси и характеризира екзопланети, региони на активно формиране на звезди и други далечни обекти като да доставя данни с висока резолюция.

Ще бъде с големината на голям автобус. Три огледала, от които най-голямото ще е 2 м. Ще има камера, състояща се от 30 броя 81 мегапикселови детектора, чувствителни на инфрачервена и УВ светлина.

Китайският телескоп ще има 300 пъти по-широко поле на наблюдение от "Хъбъл". Аналогията, която учените използват, е със стадо овце – "Хъбъл" вижда една овца, CSST ще вижда цялото стадо, при това във висока резолюция.

Първоначално планът бил телескопът да е монтиран на тяхната станция "Тиенжин", откъдето би могъл лесно да се презарежда и поддържа. Но подобен подход има и негативи – много вибрации и замърсяване при скачане/разкачане на апарати и други дейности на станцията.

Затова CSST ще е на същата орбита (425 км), но на разстояние, като в случай на нужда ще може да маневрира и да се приближи до станцията, за да могат астронавти да се качат на него. Подобен подход ще спести много средства спрямо ремонтите, които изисква "Хъбъл".

Китайската обсерватория се планира от 2010 насам и в момента е във финалния етап на строеж.

Никола Кереков разказва за CSST в "Науката не спи".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна