Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар в общежитие на университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас (ОБНОВЕНА)

Започна дарителска кампания в помощ на студентката, чиято стая изгоря

| обновено на 27.11.22 в 17:19
Снимка: gramofona.com

Пожар избухна в студентско общежитие в Бургас. Няма пострадали. Огънят е тръгнал в една от сградите на Университет "Проф. Асен Златаров" - стая на блок 3 на 11-тия етаж. Причината е отоплителен уред-тип духалка, оставен без надзор. Момичето, което го е включило, е отишло в друга стая. Студентите са направили опит да загасят огъня с пожарогасител, но се е оказало невъзможно. Днес започна и дарителска кампания в подкрепа на студентката, чиято стая изгоря. 

Сигналът за пожара е получен в 22.40 часа, уточнява директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас Николай Николаев. На място са изпратени два екипа, впоследствие и трети. Сработила е пожарогасителната система на общежитието и студентите са евакуирани. 

Ето какво разказаха те:

"Чух, че в стая е гръмнала духалка и всички излязохме навън

"Пожарната дойде веднага след като звъннахме".

"Аз седях и учех. Моята стая гледа към този блок. Чух пукане, после крясък. Погледнах и една стая гореше. Звъннах на 112, те дойдоха веднага".

"Дама, която обитава стаята е пуснала отоплителен уред. Излязла е, после са й се обадили, че гори в нейната стая. Опитали са с пожарогасители да гасят, не са успели", обясни комисар Николай Николаев.

Щети са нанесени на стаята, обгоряла е вратата на срещуположното помещение, има и задимяване на етажа. 

Продължават огледите и оценките на щетите след пожара, съобщават от ВУЗ-а. Огънят засегна съседни помещения и общи части. 

От университета уточняват, че в блок 3-ти, който е саниран и със сменена дограма, е работило парно отопление. Въпреки това е включена електрическа печка тип духалка, каквито за забранени за употреба в общежитието.

Междувременно колеги на студентката, чиято стая изгоря започнаха дарителска акция. Огънят е погълнал всичките й вещи, дрехи и учебни помагала. Тя е студентка в бургаския филиал на Националната художествена академия.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна