Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще помагат на Тайланд да разработи малки ядрени реактори

Снимка: Белия дом / Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще помогнат на Тайланд да разработи малки ядрени мощности посредством нов клас малки реактори като част от програма, насочена към борба с климатичните промени, обяви по време на визита в Банкок в събота вицепрезидентката Камала Харис, предаде АФП.

Белият дом съобщи, че подкрепата е част от неговата Net Zero World инициатива, която бе стартирана по време на климатичната среща в Глазгоу миналата година и в която САЩ си партнира с частния сектор и филантропи за популяризирането на "зелена" енергия.

Тайланд не притежава ядрен реактор, а общественото мнение по въпроса не е високо след инцидента с АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г.

Белият дом обяви, че ще предложи техническа подкрепа на кралството за разполагане на разработваща се технология от малки модулни реактори, които са портативни. Подобни реактори като цяло се смятат за по-сигурни, тъй като не се нуждаят от човешка намеса, за да се изключат в извънредна ситуация.

В становището на Белия дом се посочва, че експерти ще работят с Тайланд по разполагане на реакторите, които имат "най-високи стандарти за сигурност и неразпространение".

Конкурентите на САЩ Китай и Русия, както и Аржентина, също разработват малки модулни реактори, чиито прототипи са в дизайнерска фаза.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна