Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Предложих одит на кодовете, за да не вкарваме хартиена бюлетина

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Казах - нека да одитираме кодовете и да вкараме някакви предложения за одит на кодове от външни одитори, така че да сме сигурни и да не вкарваме хартиената бюлетина, посочи Кирил Петков в ефира на бТВ в отговор на въпрос какви са бил думите му към народния представител от "БСП за България" Георги Свиленски.

На 25 ноември Кирил Петков обяви от парламентарната трибуна, че следващата седмица ще подаде иск срещу Георги Свиленски от "БСП за България" заради негово изказване по време на дебата по второто четене на промените в Изборния кодекс, припомня БТА.

По думите на Петков след това Свиленски е решил да ползва лъжа, преправяйки казаното. Отидох и говорих с него, дадох му втори шанс - да се поправи от трибуната, че е имал предвид одит на кодовете. Но той го повтори и затова ще заведа иск, заяви Кирил Петков днес. От "Продължаваме промяната" биха подкрепили всякакви предложения във връзка с прозрачност и сигурност на машинното гласуване, стана известно от думите на Петков.

„Аз казах – "одит върху кодовете". Аз никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има „тайните кодове“. Ние сме втора политическа сила. Нашите най-близки партньори са шеста. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов да е с 25%?“, коментира бившият премиер.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски посочи по време на дебатите за Изборния кодекс, че  бившият министър-председател е казал: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“.

Той коментира темата и днес в ефира на Нова телевизия. Свиленски каза, че има опасения, че Петков  ще трябва да съди цялата парламентарна група - аз не съм го обвинил в нищо, цитирах негови думи, не съм казвал, че той ги държи, след като той има възможност да ни ги даде, значи някой някъде ги има, посочи Свиленски.

Организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и член на парламентарната група на левицата Борислав Гуцанов също заяви в ефира на Nova News, че неведнъж от БСП са чували думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. По думите на Гуцанов цялата парламентарна група на “БСП за България“, която стои на първите редове в пленарната зала, са чули думите на Кирил Петков “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. „Разговори е имало и в стаята на групата ни, когато е идвал г-н Петков да коментира Изборния кодекс“, обясни социалистът и допълни, че от левицата са предложили същия закон за смесено гласуване преди около две години.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени