Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА откри дисциплинарно производство срещу футболната федерация на Сърбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ФИФА откри дисциплинарно производство срещу сръбската футболна федерация, след като отборът окачи противоречиво знаме, изобразяващо Косово в съблекалнята си преди загубата от Бразилия на Световното първенство, предава АФП.

 Косовската футболна федерация (ФФК) подаде жалба до управителния орган, след като снимки показаха версия на сръбското знаме с карта, включваща Косово като част от страната и придружена с лозунга „Няма да има капитулация“.

Косово, бивша югославска провинция с албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград отказва да признае.

„Дисциплинарната комисия на ФИФА откри производство срещу футболната асоциация на Сърбия заради флаг, изложен в тяхната съблекалня по повод мача от Световната купа на ФИФА Бразилия срещу Сърбия, изигран на 24 ноември“, се казва в изявление на ФИФА. Дисциплинарният кодекс на ФИФА забранява "офанзивно поведение и нарушаване на принципите на честната игра" и "използване на спортно събитие за демонстрации от неспортен характер".

„Подобен шовинистичен акт няма място на спортни събития и още по-малко в заведения, където се провежда най-голямото световно футболно събитие“, се казва в изявление на ФФК.

„Неприемливо е този акт да бъде подминат с мълчание и ние настойчиво изискваме ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже сръбската футболна федерация за този агресивен акт, противоречащ на ценностите, които футболът предава“, се казва в съобщението.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени