Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20-27 ноември 2022

6
Якопо Лархер
Снимка: Andrea Cossu

Италианецът Якопо Лархер (Jacopo Larcher) осъществи третото преминаване на един от най-трудните трад маршрути в света - "Meltdown" 8c+, в Йосемити, САЩ. Премиерното преминаване на лиинята с характерна цепка е на американката Бет Родън през 2008 г. и едва 10 години по-късно сънародникът й Карло Траверси успява да я изкатери за втори път.

Якопо Лархер опитва "Meltdown" през 2016 г., когато все още няма толкова опит. Междувременно той пътува многократно до Йосемити, където изкатерва някои от класиките там, заедно с партньорката си Барбара Цангерл. Двамата бяха гости на тазгодишното издание на Банско филм фест. Интервю с тях очаквайте скоро по БНР.
По Meltdown

Чехът Адам Ондра, който държи “рекорда” за най-трудния маршрут в света - “Silence” 9c в Норвегия, изкатерен през 2017 г., обяви, че е преминал “втория най-труден маршрут в живота си”. Става дума за болтираната от него линия в Южна Чехия - “Zvěřinec”, която Ондра оперделя като “трудно 9b+”. Той е чакал няколко седмици, за да стане достатъчно хладно за преминаване - 0 градуса. “Zvěřinec” е продължение на негов стар маршрут 9а+. Чехът има още 3 преминати линии от категорията 9b+ и още 22 9b-та.

Адам Ондра

От една от основните пакистански фирми за експедиции съобщиха за БНР, че организират трекинг до К2 тази зима, като целта е да бъдат пренесени тленните останки на Матю Ийкин (Matthew Eakin). Австралиецът загина това лято на слизане от върха, след като два дни по-рано навалица от клиенти задръсти склоновете на К2 - над 150 души се опитаха да изкачат върха. Ийкин обаче изчезна и по-късно тялото му беше намерено под Предния базов лагер. Предполага се, че се е подхлъзнал и е паднал по стръмен участък. Експедицията ще се проведе в началото на февруари.

Емили Ароп (Emily Harrop) и Арно Лиета (Arno Lietha) победиха в дисциплината “спринт” на Световната купа по ски алпинизъм във Вал Торанс, Франция. За швейцареца Лиета това е втора поредна победа. Следващите 3 места при мъжете също бяха заети от швейцарци. За французойката Емили Ароп пък това беше пета победа в състезанията за последната една година.

Арно Лиета

Българският национал по ски алпинизъм Никола Калистрин пък направи първите за сезона завои по склоновете на Пирин и показа в социалните мрежи, че пистите под връх Тодорка вече са заснежени. Официалното откриване на сезона в Банско ще бъде на 17 декември. Официален гост ще бъде германката Мария Рийш - трикратна олимпийска шампионка и двукратна световна шампионка в ските. Ден по-рано в Понтединело - Тонале, Италия започва Световната купа по ски алпинизъм за мъже и жени, където ще има и българско участие.

Никола Калистрин

Още 2 предстоящи събития от календара на Българската федерация по катерене и алпинизъм - на 11 декември в Боровец ще се проведе Държавното първенство по ски алпинизъм в дисциплината “скоростно изкачване”, а същия ден на скалите над село Бов е държавното първенство по ледено катерене.

Световното първенство по скайрънинг за юноши и девойки през 2023 г. ще се проведе на 4 и 5 август отново в Гран Сасо, Италия. То ще бъде в дисциплините "вертикален километър" и класическата “SKY”. Състезателите във възрастовите групи 15-16 години и 17-18 ще бягат по 10-километрово трасе, а за 19-20-годишните и 21-23-годишните то е двойно по-дълго. За “вертикалния километър” километрите са 5, с 1000 м положителна денивелация.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия