Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Имаме съмнения за фалшифициране на последните избори

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП има съмнения за фалшифициране на последните парламентарни избори, но засега няма взето партийно решение за сезиране на прокуратурата. Това заяви в Пловдив лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Имаме съмнения за фалшифициране на последните избори и се надявам органите и прокуратурата да се самосезират", обяви на брифинг лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че прокуратурата би трябвало да се самосезира след предоставените от БСП примери в Народното събрание, които по думите ѝ показват, че протоколите от машините и от преброените разписки не съвпадат: "Показахме разминавания между протокола от машината и протокола от преброяване на разписките. Разликите са от по 5-6 гласа, но си представете какъв е общият резултат при 12 000 секции", посочи Корнелия Нинова.

"Свидетел съм на разговора, в който Кирил Петков дойде и каза: "Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете", допълни тя.

Нинова бе категорична, че БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, а от "Продължаваме промяната" не са си взели поуки и поставят ултиматуми и условия, но левицата няма да се съобрази с ултиматума на ПП да оттеглят промените в Изборния кодекс в замяна на кодовете от машините:

"Щом поставят червени линии, нека да се знае, че това го правят те и че ако това ще е пречка за стабилно съставяне на правителство, да си носят отговорност. Очаквахме други да са червените линии - ако не се увеличи минималната заплата, ако не се преизчислят пенсиите, ако не се борим заедно за мир, а не за война", коментира Нинова.

Припомняме, че при дебатите за промени в Изборния кодекс Георги Свиленски от БСП заяви, че съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков е поискал социалистите да оттеглят предложението си за връщане на хартиените бюлетини в замяна на "кодове за машините" за гласуване. Петков пък обяви, че ще съди Свиленски заради изказванията му. От "Демократична България" заявиха, че изходните кодове от изборните машини са достъпни само за Централната избирателна комисия. Обсъжданията на изменения в Изборния кодекс продължават през следващата седмица. 

Връщането на хартиените бюлетини е било обсъдено и на Националния съвет на младежкото БСП, който се проведе в Асеновград по-рано днес. Мненията са били разнопосочни: "Уважаваме тези различни мнения, но все пак отбелязахме, че това решение – за връщане към смесеното гласуване с хартия и машини, е решения на колективните органи на партията", коментира Корнелия Нинова.

Левицата ще внесе предложение за подобряване на сегашния бюджет, който се очаква да бъде замразен във вторник. Нинова подчерта, че партията среща подкрепа сред някои народни представители за предложенията им, които са ориентирани към борбата с инфлацията.

Досега преговори за правителство с партията на Кирил Петков и Асен Василев не са водени. Нинова посочи, че все пак имало надежди за кабинет.

"Във вторник ще разгледаме бюджета за 2023 година. Ние имаме предложения за повишаване на доходите, борба с инфлацията и овладяване на цените. Искаме минималната работна заплата да стане 850 лева, предложили сме два варианта за преизчисляване на пенсиите и младежка политика за млади семейства", заяви лидерът на БСП. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени