Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според италиански медии на о-в Иския е открито тялото на издирвана българка

След свлачището на остров Иския, залива на Неапол, Италия, 26 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет са вече жертвите на свлачището в селището Казамичиола Терме на остров Иския в Италия. Според местни медии сред тях е издирваната  българка. Очаква се официална информация от властите за идентичността на загиналите и колко са издирваните. На острова е обявено извънредно положение. 

Според местното издание "Ил Матино" това е 58-годишната българска гражданка Николина Благова, омъжена за местен жител. Освен нея, до момента жертви на свлачището са млада италианка, която е идентифицирана, и три деца, едно от които – бебе.

Очаква се официалната информация от властите за идентичността на останалите четири жертви и колко души се издирват. Поради това, че от върха на планината Епомео свлачището достигна до морето, в търсенето на изчезнали се включиха водолази и кораб на бреговата охрана.

С хеликоптер бяха спасени 8 души, останали блокирани в обект за селски туризъм. Според управителя на област Кампания Винценцо де Лука на 170 души от Казамичола Терме не мога да се върнат по домовете си, които са или разрушени, или опасни за живеене.

Правителството обяви извънредно положение за период от 12 месеца и отпусна първоначална сума от 2 милиона евро за спасителните дейности и всичко необходимо след бедствието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени