Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оброзаванието влиза в час

За теорията на числата, медалите и детството

Защо Йоана Младенова от столичното 125 СУ "Боян Пенев“ обича да побеждава?

Снимка: Личен архив - Йоана Младенова

За златните медали от различни състезания, амбициите и желанието за учене в "Нашият ден" разказва седмокласничката Йоана Младенова от столичното 125 СУ "Боян Пенев“. Тя е най-голямата от трите деца на семейството на Таня Чимбулева и Пламен Младенов. Кутията ѝ с медали прелива, а папката с грамоти вече е приютила над 50 отличия.

"Като малка винаги задаваше много въпроси за различни неща. От много малка се научи да чете. Едно от нещата, които ѝ харесваха да чете, освен приказките, бяха и енциклопедиите. Особено за космоса имаше много буден интерес“, припомня Таня Чимбулева, майка на талантливата ученичка.

Приятелството на Йоана с математиката започва още в първи клас. Започва скромно с грамота, след което получава първите си два златни медала. Това я мотивира и от първи до четвърти клас тя постоянно участва в различни състезания. Преди близо седмица Йоана увеличи колекцията си от златни медали. Тя спечели Есенния математически турнир с максимален брой точки – 26, защото представя нестандартно и оригинално решение на задачите. 

Йоана Младенова

"Това е най-големият ми успех, който съм постигала. Бях много доволна и се зарадвах, защото получих максимален брой точки, защото не бях решила всички задачи по авторовите решения. Похвалиха ме, че имам оригинално решение“, споделя Йоана Младенова.

Според майката на Йоана много важна е подкрепата от учителите, които да успяват да мотивират децата. Самите децата търсят допълнителни ресурси и обменят информация по между си. 

"Преди година започнах сама да си търся някои задачи. Най-много обичам теорията на числата и алгебрата. Имам много сборници, от които мога да намеря много важни задачи. Важен принос изигра и школата по математика, която посещавам. Учителите Васил Василев и Александър Иванов ме научиха на много неща“, допълва Йоана. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

  Снимки – личен архив на Йоана Младенова
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна