Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Русия подрива демокрацията в България

Режисьорът Тео Ушев и ютюбърът Стефан Попов-Чефо за гражданската ангажираност в трудни времена

Теодор Ушев
Снимка: БНР

Гражданската ангажираност, демокрацията и опазването на паметта са във фокуса на този епизод на "Късното шоу" по Радио София. Гости на Даниел Ненчев са визуалният артист, плакатист, аниматор, а отскоро и кино-режисьор Теодор Ушев, както и ютюбърът Стефан Попов - Чефо.

Слушайте епизода тук:

Разговорът с номинирания за Оскар Теодор Ушев е за паметта и паметниците, за свободата и демократичния процес, за изкуството и ролята на артистите. Относно паметниците, режисьорът е на мнение, че те трябва да бъдат запазени и поддържани, независимо дали са част от тоталитарното минало: "Бузлуджа например трябва да бъде запазен според мен, най-малко заради мозайките, които са шедьоври, правени от едни от най-добрите художници. Същото се отнася и за много други паметници. Може би е добре да се помисли за изваждането им от този контекст – например смяна на мястото. Това може да се случи с Паметника на Съветската армия в София, който е задължително да бъде премахнат и преместен на друго място с други такива паметници, където да бъдат обект на специална експозиция. Така от пропаганда ще се превърнат в антипропаганда и исторична памет в борбата на злото срещу доброто. Ако не помним какво се е случвало в миналото, няма да разберем, че сме се оказали в същата борба". 

На въпроса за свободата и как да я запазим в тези трудни времена, аниматорът споделя: "Ако свободата не витае във въздуха, е много трудно да бъде упражнявана. Ние трябва да се грижим за нея, защото тя има свойството да изчезва много бързо. Първото нещо, за което си мечтае всеки новоизлюпен политик, е да разкара критиците, които да бъдат унищожени, осмивани и елиминирани. Затова трябва всекидневно да се упражняваме, за да имаме свобода. Не може да имаш свобода веднъж в годината, а през останалото време да живее живота си в несвобода и да караш, както ти дойде.

Съвсем скоро Теодор Ушев представи пълнометражния си филм"φ1.618". Той е единствено по рода си и е предизвикателство както да го изпишеш, така и да го изговориш. В предаването режисьорът сподели, че филмът е насочен към младата публика, защото в тях е надеждата, че могат да променят нещата и антиутопията от лентата няма да се превърне в реалност.

Гост в "Късното шоу" е и ютюбърът Стефан Попов - Чефо. Той има над 155 000 абонати в YouTube и създава видеа, в които коментира теми като НАТО, Закона "Магнитски" и др.


В предаването Стефан споделя, че YouTube му дава трибуна, каквато не би намерил на друго място. Бори се с пропагандата, особено след началото на войната в Украйна: "Дезинформацията и руката пропаганда в България имат страшно много проводници и страшно много хора, които получават пари, за да я разпространяват. И аз си мисля, че трябва да има един здрав разум в обществото, без да претендирам, че съм такъв, който да ги опровергава, да им се присмива и да ги слага на мястото им. Опитвам се да изказвам мнението си чрез YouTube канала си. Дали това се случва, не мога да отговоря, публиката може да каже. Но аз се стремя да не съм безучастен.

Какво още споделиха Теодор Ушев и Стефан Попов - Чефо - можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!