Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниската инфлация в Испания ще позволи увеличение на пенсиите с по около 100 евро

Снимка: архив

Инфлацията в Испания спадна през ноември за четвърти пореден месец до 6,8%, което е най-ниското ниво от януари тази година, преди началото на войната в Украйна. Тогава тя бе 6.1 % , а най-високата инфлация от 38 години насам бе измерена през месец юли - 10.8 на 100.

Ноемврийската инфлация е с половин процент по-ниска от тази през октомври, която беше 7.3%. От четири месеца насам се наблюдава низходяща тенденция и причината е спадът в цените на горивата и електроенергията, който е по-голям от този през ноември миналата година, показват данните на Националния статистически институт (INE).

Ако сегашното ниво на инфлация се задържи, това означава, че през следващата 2023 година пенсиите ще могат да бъдат увеличени с 8.5 %, което представлява средно нарастване с около 93 евро на месец. Така близо 9 милиона пенсионери ще започнат годината с 1 186 евро на месец.

За 6-те милиона пенсионери, чиято пенсия сега е 1258 евро, увеличението ще е 107 евро месечно. Единствено тези пенсионери, които получават социални пенсии, ще имат увеличение от 15 на 100. Според Министерството на икономиката Испания е от страните с най-бърз и интензивен спад на инфлацията в Европейския съюз, което показва, че мерките на правителството за ограничаване на покачването на цените имат положително въздействие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени