Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две мнения

Има препоръки и към хартиеното, и към машинното гласуване

Снимка: Ани Петрова

Дали да се върне хартиените бюлетини за следващите избори, дали да спре машинното отчитане на вота? Тази актуални въпроси предизвика разделение не само между парламентарно представените партии, но и в българското общество.

Тази тема е и повод за протест на пл. "Народно събрание" от 18 ч.

Петромир Кънчев"Това ще е последна форма на диалог с политиците, след като през миналата седмица няколко НПО бяхме в парламента и приехме декларация, с която се противопоставихме на хартиеното гласуване", обясни пред Радио София адвокат Петромир Кънчев от инициативата "Правосъдие за всеки", съорганизатор на протеста.

По думите му, няма доказателства за манипулиране на вота, намаляха значително недействителните бюлетини, елиминира се практиката със сгрешените протоколи, няма и доказателства, че машинното гласуване е довело до намаляване на избирателната активност. Тя по-скоро се дължи на умора у избирателите, както и на поведението на самите политици.

До края на годината България трябва да промени около 20 закона, за да може да ѝ се отпусне 1,5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Така че депутатите имат много важни задачи, за да протакат времето с дискусия по повод Избирателния кодекс, смята Кънчев.


Обособяват се две групи политици, които взаимно се обвиняват в манипулации на изборни резултати. Машината можеше да бъде пречка за изразяване на вот преди два избора, когато този начин на гласуване беше новост, коментира Калин Славов, директор на „Прозрачност без граници“ за България – организация, което години наред провежда мониторинг на изборите у нас.

Калин СлавовТой цитира изследване, според което влиянието на машинното гласуване се отразява с около 0,2% разлика. И припомни, че е имало искане да се установи причината за големия процент недействителни бюлетини, което обаче е останало без положителен отговор.

По думите на Славов, предимствата на машинното гласуване се виждат не само по време на самия вот, а и след това при преброяване на гласовете в РИК.

Съществуват нови технологии, които защитават файловете от модификации и манипулации в съдържанието им и това експертно може да се препоръча. За хартиеното гласуване пък може да се предвидят преброителни контролни центрове, изтъкна още експертът.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!