Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Стоянов: Медицински хеликоптери няма да бъдат доставени следващата година

Снимка: БГНЕС

Дори поръчката на медицински хеликоптери да бъде направена сега, доставката няма да е възможна в рамките на следващата година. Това заяви в интервю за БНР бившият директор на Планинската спасителна служба Красимир Стоянов във връзка с прекратената от държавата процедура за купуване на шест въздушни линейки. Според Стоянов изграждането на система за въздушна медицинска помощ ще отнеме няколко години и ще включва подготовка на пилоти и лекари за работа в такива условия.

Доставката на медицински хеликоптер не е лесна работа, като се има предвид, че производителите работят с хоризонт от 2-3 години напред, обясни Красимир Стоянов по повод първоначалния план на здравното министерство първата такава машина да е налична през 2023 година:

"Като вземем предвид и състоянието на доставките в момента на части за всякакви машини, породени от пандемии, войни и т.н., може да си представите колко трудно ще бъде това да откликне която и да било фирма на наша поръчка".

Ако изобщо започне изграждането на система за медицинска помощ по въздуха от догодина, ще отнеме няколко години, докато бъде готова за функциониране, обясни Стоянов.

По думите му за нашата територия са нужни шест хеликоптера, разпределени по равно между северната и южната част, а постижимо е време от около 25-30 минути от получаване на сигнал за пострадал човек до транспортирането му до съответното лечебно заведение.

Такава система би намалила с 30 процента смъртността при пътни произшествия или при инциденти в планината. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!