Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Калапсъзова: У нас жените в науката имат равностойно присъствие с мъжете

През 2021 г. Мария Калапсъзова получи отличието от вицепрезидента Илияна Йотова
Снимка: Архив, БАН

Тази вечер пред Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ предстои официалната церемония по награждаването на тазгодишните три носителки на стипендията „За жените в науката“ за 2022 г., които ще бъдат отличени за своя научен потенциал и принос за развитието и прогреса на науката

  • Програмата "За жените в науката" съществува от 1998 г. С едноименните награди всяка година се отличават 5 водещи в света жени изследователки. Следвайки своята цел да стимулират и насърчават жените в тяхната научна кариера, партньорството "За жените в науката" създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които представляват бъдещето на науката.
    Стипендиите се присъждат на забележителни млади жени учени в целия свят, като им осигуряват достъп до международна научна общност, насърчават ги и им дават възможност да продължат изследванията в своята научна сфера, като ги подкрепят в момент, който може да е решаващ за тяхната научна кариера.

През миналата 2021-ва в сферата на неорганичната химия със стипендия беше отличена Мария Калапсъзова. Пред Радио София тя разказа, че е спечелила приза с проект за създаване на по-съвършени и екологични електронни материали за нововъзникващата технология нанатриево-йонни батерии, предназначени за стационарно съхранение на енерия. Резултатите до момента са обещаващи.

Тя разказа, че е била любознателна от дете и това е довело до интереси от една наука към друга.

И изтъкна, че България е добър пример за женско присъствие в науката – около 50 на сто, за разлика от средната световна статистика.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени