Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг бяха набелязани на среща в МРРБ

Министър Шишков: Довеждащият водопровод от яз. "Ястребино" - единствена алтернатива за Омуртаг

Снимка: архив БНР

Стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг бяха набелязани на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Напрежението в града ескалира заради драстичния режим на водата в последните месеци.

Основното настояване е бързо и пълно финансиране на ремонта на цялата вътрешна водопроводна мрежа заради загубите от 85 процента по тръбите. В началото на ноември бяха отпуснати над 1,3 млн. лева, за да бъде подменена част от водопроводната мрежа, но те ще стигнат само за една четвърт от тръбите. 

Довеждащият водопровод от яз. "Ястребино", с дължина 19 км, е единствена алтернатива за водоснабдяването на община Омуртаг, каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков:

"Там е изграден довеждащ водопровод, който не може да бъде пуснат в експлоатация и има очевидно проблеми, най-вероятно още от самото задание, самия проект и самото изпълнение. Ще търсим най-бързия начин да можем този изграден довеждащ водопровод да бъде въведен в експлоатация, така че да може да осигурим вода на град Омуртаг. Той е проектиран за 80 литра в секунда, а на Омуртаг са необходими около 30 -тоест още в самото задание има проблем. Може да се окаже, че Общината може със собствен ресурс да извърши минимални дейности, ако има да се извършват", коментира министър Шишков.

Управителят на ВиК - Търговище Явор Миланов подчерта, че водата няма цвят, тъй като всички депутати от района, без значение на политическа сила, присъстват на срещата:

"Водопроводът от язовир "Ястребино“ никога не е бил прехвърлян на ВиК оператора в Търговище, той все още се води собственост на Община Омуртаг и има издаден акт 15 на участъци. Няма как ВиК-Търговище да кандидатства за някакво финансиране за актив, който не е негов. Добрата новина е че от снощи вали…"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени