Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК Каварна с месеци не изпълнява решение на ВАС

Община Каварна
Снимка: БГНЕС

Общински съветник от Каварна четири поредни сесии не успява да вземе участие в заседанията, въпреки че Върховният административен съд отмени неговото отстраняване. В началото на тази година, след подаден сигнал, Общинската избирателна комисия в Каварна прекратява правомощията на Красимир Кръстев. Причина е получената информация за негови отсъствия без предварителни писмени уведомления от седем заседания на Общинския съвет.

Решението за отстраняването на Красимир Кръстев като общински съветник е взето на 1 февруари тази година. В сигнала срещу него е посочено, че той не се е явил на седем от заседанията на Общинския съвет, като за това не е уведомил предварително. Общинската избирателна комисия не приема обясненията на Кръстев за достатъчно аргументирани и с 8 гласа „за“ и 3 гласа „против“ отнема правомощията му.  

В законоустановения седемдневен срок Красимир Кръстев обжалва решението на комисията пред Административния съд в Добрич. В жалбата си той оспорва наличието на основание за предсрочното прекратяване на пълномощията му и твърди, че е сред най-активните общински съветници в Каварна. Потвърждава отсъствието си само в едно заседание, когато е бил извън страната.  

На 24 февруари Административният съд в Добрич отменя  решението на Общинската избирателна комисия, тъй като не са били изяснени всички факти и обстоятелства от значение по случая. Съдът счита решението за неправилно и постановено в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съдът доказва, че общинският съветник действително няма положени подписи в началото и в края на едва две заседания, но за останалите пет, изложени като примери в сигнала срещу него, подписите са налични. Общинската избирателна комисия е осъдена и да заплати сумата от 500 лв. на Красимир Кръстев, както и той да бъде върнат като общински съветник.  

Това решене също стига до обжалване, този път от Общинската избирателна комисия и така делото влиза във Върховния административен съд. Той от своя страна препотвърждава решението на добричките магистрати и на 13 юли също отменя отстраняването на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев. 

Независимо от този факт, Кръстев вече четири поредни заседания не бива допуснат до мястото си в Общинските заседания.

Обяснение по проблема не дава и председателят на Общинския съвет в Каварна и автор на сигнала срещу Красимир Кръстев Йордан Стоянов. 

Най-кратките срокове, според Общинската избирателна комисия, са толкова кратки, че тя е провела едно единствено заседание на 1 септември, на което обаче не е събран кворум. Следващото заседание е насрочено за 30 ноември, заяви председателят й Даниела Николова, която заподозря поръчково интервю.  

Заседание, на което отново е възможно да не се събере кворум. И така попадаме в безвремието на кратките срокове, които може да се проточат и още 11 месеца до изтичането на мандата на сегашния Общински съвет на Каварна.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!