Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Подготвяме нова мощна контрамярка срещу Русия

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Бундестага за това, че одобри резолюция, с която признава Гладомора за геноцид спрямо украинския народ. Това е масовият глад в Съветска Украйна през 30-те години на миналия век по време на управлението на Йосиф Сталин, когато загиват милиони украинци.

В обичайното си обръщение към сънародниците му Зеленски обяви също, че Украйна подготвя нови решения, за да попречи на Русия в бъдеще да манипулира вътрешния живот в страната. "Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме нова контрамярка, което ще е по-мощна от настоящото противодействие. Около 6 милиона абонати в повечето региони на страната и в Киев нямат достъп до електричество. Ситуацията продължава да бъде много трудна в столицата, както и в областите Киев, Виниця, Лвов, Одеса, Хмелницки и Черкаси", посочи украинският държавен глава.

Междувременно стана известно, че Пентагонът е възложил договор за 1 милиард и 200 милиона долара за производството на шест усъвършенствани ракетни системи земя-въздух "НЕЙСАМС" за Украйна. Поръчката ще бъде изпълнена от компания "Рейтиън", съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на представител на американското министерство на отбраната.

Украйна получи първите две подобни системи за противовъздушна отбрана през ноември. Останалите ще бъдат доставени през идните месеци, щом бъдат произведени, съобщава още "Ройтерс".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна