Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

Снимка: БГНЕС

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук. Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил на Центъра за градска мобилност. В тях са описани и други промени, като например, че по линии № 280 и № 85 водачите ще продават билет за еднократно пътуване, отпечатан експериментално от фискално устройство, на цена 1,60 лв.

Темата за увеличението на билетите в градския транспорт е от особена важност за потребителите на услугата, затова само за дни публикациите предизвикаха интереса на десетки хиляди потребители.


ТВЪРДЕНИЕ: Вдигат цената на билета в градския транспорт в София

Проверка във Фейсбук профила на Центъра за градска мобилност показва, че съществува пост от 28 ноември, в който има информация единствено за нововъведенията в автобуси № 280 и № 85, но няма информация за поскъпването на билета от 1,60 лева на 2,00 лева. Постът е с час 20.16 мин., а публикациите в медиите са с часове съответно 16.47 и 18.05 часа.


Потърсихме изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който обясни, че цената на билета за градския транспорт в София се запазва на 1,60 лв. и повишение няма да има от 1 януари 2023 г. Той уточни, че на 2,00 лева се увеличава единствено цената на билетите, които се продават от водачите на превозните средства. Дилчев отрече да е имало пост във Фейсбук, в който да пише, че цената на всички билети се повишава от 1,60 лева на 2,00 лева.

„Това е абсурдно! Единственото, което е възможно да е имало и ще има като пост, е уточнение на цената и напомняне, че цената на билета, продаван от водач в градския транспорт ще бъде 2,00 лева, от 1 януари. Останалото е твърде некоректно и откровена лъжа“, каза Димитър Дилчев.

Той допълни, че темата за поскъпването на билетите в градския транспорт не е актуална. Още през месец юли 2022 г. в Столичния общински съвет е приета новата тарифна политика в Столичната община и че значителна част от новата тарифна политика е факт, обясни още директорът на ЦГМ. В тази тарифна политика е записано, че от 1 януари цената на билета, продаван от водача, става от 1,60 лв. на 2 лв.

Свързахме се главния редактор на сайта Expert.bg. Той обясни, че лично е видял поста за поскъпването на билетите във Фейсбук страницата на Центъра за градска мобилност и в него е пишело това, което са отразили в статията на сайта си. Постът в профила във Фейсбук на ЦГМ е бил вграден в статията, но вече не се визуализира, тъй като изглежда е бил премахнат. По-късно обаче добавят уточнение, в което се посочва, че "билетът ще струва 2 лева само ако се купува от шофьора на конкретното превозно средство". В него се казва, че първоначалната публикация в профила на ЦГМ "мистериозно изчезна" и се цитират столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев, които казват, че не поскъпват всички билети, а само продаваните от водача.

Коментари под по-късния пост на ЦГМ също твърдят, че е имало публикация, в която става дума за цена от 2 лева на билет, като в един пише, че е ставало дума именно за увеличение на цената на билетите, които се продават от водачите. А в друг се пита защо е изтрита предната публикация.


Отново се обърнахме към изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Той пак заяви, че текст, който да гласи, че всички билети се увеличават от 1 януари, не е имало. Но обясни, че първоначалната публикация е била изтрита и е написана нова, тъй като е била качена с грешна снимка.

„Билетът, който бяхме снимали не беше коректен. Колегите се бяха объркали и бяха сложили тестови билет, вместо издаден от рейса. В текста е махната частта, че билетът от водача става 2 лева след Нова година. Прочетох Ви го дословно „От 1 януари 2023, това ще е видът на превозния документ, продаван от водачите на цена 2 лева“, каза Дилчев.

Екипът за проверка на факти успя да получи снимка на първоначалния пост във Фейсбук страницата на Центъра за градска мобилност, от който е видно, че от дружеството изрично са упоменали, че се вдига цената на билета, продаван от водача. Текстът съвпада съвсем точно с текста, който Димитър Дилчев обясни, че е бил написан в оригиналния пост.


Потърсихме какво друго е публикувано по темата с поскъпването на билетите за градския транспорт от 1 януари 2023 г. в различни медии. Оказва се, че на повечето места е уточнено, че цената се увеличава единствено за билетите, които се продават от водачите.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че вдигат цената на билета в столичния градски транспорт е ПОДВЕЖДАЩО, тъй като не поскъпват всички билети, а единствено билетите, продавани от водачите - от 1,60 лв. на 2,00 лв. от 1 януари 2023 г.

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!