Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерено е трето предполагаемо писмо-бомба – този път в испанска военновъздушна база

База на военновъздушните сили в Торехон де Ардос, Испания
Снимка: Ройтерс

Испанските сили за сигурност откриха трето предполагаемо взривно устройство, скрито в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, разположен в базата на военновъздушните сили в Торехон де Ардос, извън Мадрид, съобщи в четвъртък министерството на отбраната, цитирано от агенция Ройтерс.

След сканиране на плика с рентгенови лъчи служителите по сигурността на военновъздушните сили установиха, че то съдържа "механизъм", се казва в изявлението на министерството. Полицията все още анализира пратката, като предстоят подробности.


Сателитният център подкрепя общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, като събира информация от устройства за космическо разузнаване, според неговия уебсайт. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел описа през септември подобни системи като "очите на Европа".

Две писма-бомби бяха открити в сряда, адресирани до украинското посолство в Мадрид и до производител на оръжия Instalaza в Сарагоса, в североизточна Испания, съобщиха от испанската  полиция.

Компанията Instalaza произвежда ракетната установка C90, която Испания е доставила на Украйна, напомня Ройтерс.

Първото писмо-бомба избухна, причинявайки леки наранявания на служител на украинското посолство в Мадрид.

След първия инцидент украинският външен министър Дмитро Кулеба нареди на всички посолства на Киев в чужбина "спешно" да засилят сигурността и призова Испания да разследва атаката, каза говорител на украинското министерство.

Посланик Сергей Похорелцев каза пред украинския новинарски сайт "Европейска правда", че подозрителният пакет, адресиран до него, е бил предаден на коменданта на посолството, който е украински служител.

"Пакетът съдържаше кутия, която предизвика съмнения у коменданта и той реши да я изнесе навън – без да има никой наблизо – и да я отвори“, посочи Похорелцев. "След като отвори кутията и чу последващо щракване, той я хвърли и след това се чу експлозията... Въпреки че не държеше кутията по време на експлозията, комендантът нарани ръцете си и получи мозъчно сътресение".

Върховният съд на Испания започна разследване на нападението като възможен случай на тероризъм.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна