Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската асоциация на собствениците на влекачи:

Спирането на работата на „Лукойл“ ще блокира българските пристанища

2
Снимка: portflotburgas

Пълното спиране на работата на „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще доведе до блокиране на работата на българските пристанища. Това са написали в декларация до председателя на Народното събрание, премиера и 4-а министри от Българската асоциация на собствениците на влекачи. Представителите на асоциацията разполагат с над 22 кораба, разположени на пристанищата във Варна и Бургас и осигуряват работа на над 350 души. 

„Лукойл Нефтохим Бургас“ осигурява 40% от товарооборота на бургаското пристанище, както и горива за влекачите, е посочено в декларацията. От асоциацията уточняват, че 50% от продукцията на рафинерията отива за експорт. 

Ако спре работа „Лукойл Нефтохим“, е твърде вероятно да се блокира за неопределено време работата на пристанищата, както и и да се оскъпят значително влекачните услуги, подчертават от бранша. Те призовават парламента и правителството да вземат отговорно решение, ръководейки се от българския национален интерес. 

В декларацията се припомня още, че „Лукойл“ като частна компания за разлика от „Роснефт“ има собствено мнение и проявява необичайна смелост като още през февруари се обявява против войната в Украйна. Това е отразено в чуждите медии, но в България е минало незабелязано, пишат още от асоциацията.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия