Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България продължава дипломатическите усилия за скорошно присъединяване към Шенген

България продължава дипломатическите усилия за положително решение страната да се присъедини към шенгенското пространство до края на годината. Това увери заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев: 

"В тясно сътрудничество сме с ЕК, която също напълно ни подкрепя в този процес. Имаме положителни новини от Швеция, водим много активен диалог и с Нидерландия, считаме, че свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки. Затова улесняването на свързаността между държавите членки от ЕС в Югоизточна Европа чрез разширяване на Шенгенското пространство следва да бъде основен приоритет. Вярваме, че нашето присъединяване към Шенген ще допринесе за повече сигурност в зоната за свободно движение, тъй като ще позволи ресурсите, насочени към защита на външните граници, да бъдат допълнително  подсилени. Настоящата геополитическа обстановка изисква да останем единни и да вземем прагматични решения".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.