Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителството одобри промени в ЗУТ заради инфраструктурата

Министерски Съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството одобри промени в Закона за устройството на територията, с които се намалява на 5 години срокът за обезщетение на собствениците, чиито имоти попадат в озеленени площи. Въведеният по-дълъг, 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен в края на 2020 г.

С промените се дава възможност за „търпимост“ на строежите или части от тях, когато са от техническата инфраструктура и отговарят на нормите, но са изградени без изискващите се строителни книжа. Ако предложеният законопроект бъде приет в този вид, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване.

Промените целят "узаконяването" на изграденото по магистрала "Хемус".

За "Хоризонт" министърът на регионалното развитие Иван Шишков каза:

„Единственото законово решение е да се промени ЗУТ и да се регламентира това строителство на МС.  Оттам отива в НС. В ремките на следващата седмица, най-вероятно, нещата ще бъдат изцяло в полето на НС“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.