Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет „Климент Охридски“ удостои с Почетен знак президента на Косово Вьоса Османи-Садриу

Снимка: uni-sofia.bg

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов удостои президента на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Предложението е на Юридическия факултет на Университета, по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България и нейната дейност като водещ юрист в Косово с международно признание.

Н. Пр. Вьоса Османи-Садриу благодари за отличието и посочи, че служи на своята нация, но е и преподавател по право и е изключително специално за нея да получи високото отличие. По думите ѝ, то ще представлява приятелството между България и Косово и партньорството между двете държави, което ще продължи и в бъдеще. Г-жа Вьоса Османи-Садриу отбеляза още, че макар Косово и България да нямат обща граница, те гледат на България като на близък и много добър съсед, стратегически партньор и съюзник и искат да се задълбочат и разнообразят двустранните отношения между страните ни.

В рамките на тържеството Н. Пр. г-жа Вьоса Османи-Садриу връчи на Катедра „Общо, индоевропейско и балканско езикознание“ във Факултета по славянски филологии Държавен медал за приноси към албанския език, литература и култура.

Отличието получи проф. д-р Екатерина Търпоманова, ръководител на катедрата и в миналото дългогодишен член на Албанска редакция на "Радио България".

Снимки: uni-sofia.bg
По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени