Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Ако някой има интерес към преговорите, то ние сме готови да го изслушаме

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безогледното разширяване на НАТО обезсмисли Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа като колективен инструмент. Това заяви на пресконференция в Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той трябваше да участва в днешната среща на външните министри на страните от организацията (ОССЕ)  в град Лодз, но полските власти отказаха да му издадат виза.

На пресконференция за руски и чуждестранни журналисти, посветена на сигурността в Европа Сергей Лавров оправда ракетните удари срещу украинската гражданска инфраструктура с думите: "Ударите се нанасят с високоточно оръжие. Вадят се от строя и енергийни обекти, от които зависи функционирането на украинските въоръжени сили и доставката на огромни количества оръжие, с което Западът снабдява  Украйна, за да може тя да убива руснаци".

Лавров отрече твърденията, че Москва иска да започне преговори с Киев, за да спечели време и събере сили за продължаването на така наречената специална военна операция в Украйна: "Никога не сме молили за никакви преговори, но винаги сме казвали, че ако някой има интерес към преговорите, то ние сме готови да го изслушаме".

Лавров коментира и решението на Русия да отложи планираните тази седмица в Кайро преговори със Съединените щати по Договора за стратегическите настъпателни оръжия. "Ясно е, че днес е невъзможно да се обсъжда стратегическата стабилност, като се пренебрегва всичко, което става в Украйна. Защото обявената в Украйна цел не е да се спаси украинската демокрация, а да се нанесе поражение на Русия на бойното поле". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени