Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън готов да разговаря с Путин, ако покаже интерес за спиране на войната в Украйна

Създаването на работни места в производствения отрасъл в Америка няма да е за сметка на Европа, декларира Джо Байдън на съвместна пресконференция с Еманюел Макрон

Байдън и Макрон на пресконференцията в Източната зала на Белия дом, Вашингтон, 1 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е готов да разговаря с президента на Русия Владимир Путин, ако той демонстрира интерес за прекратяване на войната в Украйна: "Но само след като се консултирам със съюзниците от НАТО", отбеляза Байдън на пресконференция с президента на Франция Еманюел Макрон, когото прие в Белия дом.

Макрон също каза, че преговори с руския президент "са все още възможни". В интервю за американската телевизия ABC френският президент подчерта, че мир, наложен на Украйна със сила, е неприемливо решение.

"Владимир Путин направи голяма грешка", заяви Макрон, който смята, че Минските споразумения е трябвало да предотвратят войната.

Джо Байдън и Еманюел Макрон изразиха категорична позиция на срещата си в Белия дом тази вечер в подкрепа на Украйна срещу руската агресия.

"Потвърждаваме, че Франция и Съединените щати, заедно със съюзниците ни в НАТО, Европейския съюз и Г-7 оставаме категорично против бруталната руска война срещу Украйна", заяви Байдън на пресконференцията с френския си колега.

Американският президент изрази готовност да разговаря с президента на Русия, но само ако Путин прояви някакъв интерес да сложи край на войната: "Бих разговарял с Путин, за да разбера какво би бил готов да направи, но само след като се консултирам със съюзниците от НАТО", каза Байдън.

Макрон от своя страна декларира, че Франция и Съединените щати в никакъв случай няма да оказват натиск на украинския президент Володимир Зеленски да прави каквито и да било отстъпки пред Русия, ако те не са приемливи за Киев.

Байдън и Макрон дадоха да се разбере, че са направили стъпки към избягване на търговски разрив между европейските съюзници и САЩ във връзка с американския закон за гигантски субсидии за зелена енергия, заради който Европейският съюз е изправен пред опасност от загуба на работни места и приходи от компании, които биха се възползвали от по-добрите условия за бизнес в Америка, включително по-евтина енергия.

"Договорихме се да съгласуваме практически стъпки за стиковане на подходите ни в тази сфера", каза Байдън. И допълни: "Създаването на работни места в производствения отрасъл в Америка няма да е за сметка на Европа."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна