Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА отбеляза 131-вата годишнина от създаването си

Венцислав Мутафчийски и Вежди Рашидов (вдясно) във ВМА - 1 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

ВМА отбеляза 131-вата годишнина от създаването си. Беше отдадена почит пред Паметника на загиналите медицински чинове.

Военномедицинската академия е една от най-необходимите болници в България с изключително високо ниво на професионализъм. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на тържественото честване на 131-ата годишнина от създаването на ВМА.

Основите на лечебното заведение са положени през 1891 г., когато е създадена Софийската обща гарнизонна болница. Председателят на парламента благодари на целия екип на болницата и подчерта, че българската медицина заслужава уважение: "Да си лекар е свята професия, защото животът е в ръцете на Бог, но вие сте близо до него и с вашите способности спасявате човешки живот и съдби".

Военномедицинската академия е прекратила договори заради промяна на цените на доставките. Високите цени на тока генерират загуби. Това каза началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на тържественото събрание на болницата.

Военномедицинската академия приключва годината без дългове и без просрочени задължения - това каза професор Мутафчийски, но положението с доставчиците и тока е оказало влияние на работата:

"Множество договори се наложи да ги прекъснем, изпълнителите на договорите не могат да останат на същите цени. Енергоизточниците ни генерират големи загуби от рода на 2,5 до 3 милиона годишно – една много сериозна сума за нашата институция…Да, може да намалим нивото на амбиция в модернизирането на болниците ни, но няма да спрем този процес".

За 131-вата годишнина клиниката "Уши-нос-гърло" на ВМА ще получи нова апаратура, каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който е подписал дарението.

За празника лекари и служители получиха отличия за работата си.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!