Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия правителството постави под държавен контрол рафинерия на "Лукойл" на о-в Сицилия

| обновено на 02.12.22 в 17:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия правителството постави под държавен контрол рафинерия на "Лукойл" на остров Сицилия - една от най-големите в Европейския съюз - за период от 12 месеца.

"Извънредната интервенция цели да защити стратегически енергиен център от национално значение, както и работните места, така важни за Сицилия и цяла Италия," обясни премиерът Джорджа Мелони, предаде Франс прес.

Рафинерията в Приоло дава работа на около хиляда души, но индиректно поддържа още хиляди работни места в региона. Тя осигурява и 22 процента от автомобилните горива в Италия.

Предприятието беше застрашено от закриване заради очакваното влизане в сила в понеделник на европейско ембарго върху вноса на руски петрол по море и заради нежеланието на "Лукойл" да продадат рафинерията на американски инвестиционен консорциум.

След руското нашествие в Украйна обаче повечето банки отказват да финансират "Лукойл" от страх от американските санкции. По същата причина, дни преди началото на европейското ембарго върху танкерите с руски нефт, компанията не може да си осигури и алтернативни доставчици.

Според източници на "Файненшъл Таймс" обаче, от "Лукойл" са подновили преговорите с американска компания за придобиване на рафинерията срещу сума, която може да достигне един милиард и 500 милион евро. Италианското правителство отказва да национализира предприятието поради произтичащите от това финансови ангажименти, но настоява потенциалният купувач да гарантира работните места и нормалното функциониране на рафинерията.

Междувременно беше съобщено, че Европейската банка за възстановяване и развитие отпуска 300 милиона евро заем на компанията "Укренерго" за възстановяване на електропреносната система на Украйна, която беше подложена на масирани ракетни удари от Русия. За същата цел отделно правителството на Нидерландия предоставя грант от 72 милиона евро

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!