Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация за картата има и в сайта duma.bg под заглавие "Скандал с испански учебници по география: Карта на Европа с новите граници на Русия". Според медията вероятно учебното пособие е издадено в Барселона - столицата на Каталуния.

ТВЪРДЕНИЕ: Испански учебник показва карта на Русия, включваща Крим, Херсон, Запорожие и ЛДНР

При търсене на изображението в Google става ясно, че информацията за новия учебник се разпространява и от редица руски информационни източници. Така например в сайта pikabu.ru се появява цялата снимка на страницата от учебника. В по-добро качество откриваме снимка и в новина в сайта на РИА Новости. В публикациите се твърди, че картата изобразява Руската федерация “в новите ѝ граници”, тоест заедно с временно окупираните територии на Украйна. Окупираните територии, заедно с Русия, са обозначени със светъл цвят, а Украйна и Европейският съюз с тъмно жълто.

Карти в социални мрежи, разпространявани с твърдението, че са от испански учебник и в границите на Русия са включени територии, извоювани от Украйна

При търсене по изображение и ключови думи откриваме, че изображението е страница от учебник по география за шести клас, издаден от Министерството на образованието в Мексико - Secretaría de Educación Pública (учебникът е достъпен и тук). Вижда се и надпис "Impreso еn Mexico" - "Отпечатано в Мексико". 

Първото издание на учебника е от 2010 г., а следващите са отпечатани през 2011, 2014, 2019 г. и 2022 г.

Карта, подобна на показаната на снимките, е от изданието от 2022 г., което е предназначено за учениците през 2022-2023 г. Тя се намира на стр. 15 (виж тук и тук).

От една от снимките, разпространявани в социалните мрежи с твърдението, че са от испански учебник, също става ясно, че картата се намира на стр. 15. 

В учебника обаче ясно се вижда, че областите Херсон и Запорожие, както и така наречените Донецка и Луганска народни републики са част от Украйна. Картата показва, че полуостров Крим също принадлежи на Украйна. Тоест - разпространяваната в социалните мрежи и сайтове снимка е манипулирана.

\

През септември в 4 области на Украйна, които са частично под руски контрол, се проведоха референдуми за присъединяване към Руската федерация, организирани от назначените от Москва власти. Европейският съюз не ги призна и в отговор на действията на Русия наложи санкции за организирането им. Общото събрание на ООН също осъди т. нар. референдуми.Испания също не призна незаконните референдуми.

Не е ясно защо в учебника в Мексико са отбелязани няколко държави, включително Украйна, като членки на Европейския съюз, въпреки че не са част от него.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че в испански учебник има карта на Русия, включваща Крим и територии на Украйна, които Русия обяви, че присъединява след референдуми през септември, е НЕВЯРНО. Причината - разпространяваната снимка на карта от учебник по география е МАНИПУЛИРАНА. В испанските учебници не е била публикувана карта на Русия с областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Донецка и Луганска народни републики. Истинският учебник по география, от който е използвана карта за манипулиране на снимката, е издаден в Мексико и в него са допуснати несъответствия единствено с държавите-членки на ЕС. Украйна е изобразена в границите си от 1991 г.

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.