Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 от 30-те – прожекции с "гид" в Дома на киното

От 7 декември Гьоте-институт представя селекция от 3 легендарни филма от 30-те години на ХХ век. Това е време на политическо, социално, идеологическо напрежение в Германия. В годините на Ваймарската република Берлин става новата културна столица на Европа, а киноиндустрията на Германия привлича хора от цял свят. 

Гьоте-институт кани кинозрителите да погледнат към обществените вълнения и сътресения от това време през перспективата на три филма – представители на различни жанрове и различни режисьорски подходи.

Програмата включва филмите: "Westfront 1918" от 1930 г., с режисьор Георг Вилхелм Пабст, който ще бъде представен от Александър Въчков, историк, художник, специалист по униформи, на 7 декември (сряда) от 18.30 часа

"М" от 1931 г., с режисьор Фриц Ланг, представен от Светослав Драганов, режисьор и преподавател в НБУ на 10 декември (събота), 16.30 часа;

и "Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt?" от 1932 г., с режисьор Златан Дудов, представен от Александър Донев, кинокритик, режисьор, сценарист, преподавател в НАТФИЗ на 11 декември (неделя), 16.30 часа.

"За всеки филм е предвиден кратък увод, а след прожекцията се надяваме на дискусия. Всички филми са с български субтитри. Повече информация за билетите – ТУК", пишат организаторите.

В "Артефиф" Елизабета Зайкова, културен мениджър в Гьоте-институт България, и организатор на кинопанорамата "3 от 30-те" представи събитието.

Чуйте разговора с Елизабета Зайкова.

Снимка – Гьоте-институт
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени