Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът се срещна в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев се срещна в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания. Там по официални данни живеят между 35 и 45 хиляди наши сънародници.

"Как се чувстват тук (хората) от малцинството - трябва да се помага повече от България, подкрепата от България да е повече. Да се занимава директно с проблемите, що има на място" - за това настояват представителите на българското малцинство в Албания, което властите в Тирана признаха официално преди пет години. Хаджи Пируши, председател на организацията на албанските българи в Голо Бърдо, казва, че имат нужда от повече внимание: "Стъпка по стъпка, по специфични неща".

Президентът Румен Радев заяви, че България работи с властите в Албания, за да може националното ни малцинство успешно да упражнява правата, културата, езика и идентичността си: 

"Немалко е направено по различни програми - и от Министерство на външните работи, и от Министерството на образованието, и от Министерството на културата, но може да се направи и трябва да се направи още много повече. И аз очаквам най-сетни Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно, така че на тези наши сънародници зад граница с българско самосъзнание, когато им се откаже от местните власти документ за произход, този Консултативен съвет да може наистина да установи на базата на ясни критерии, че това са хора с българско самосъзнание и произход. И заслужават българско гражданство". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени