Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

III Международно триенале "Духът на акварела" с изложба и фестивал в София

След III Международно триенале на акварела с мото "Духът на акварела", което се проведе през лятото в град Варна, феерията от цветове и изящество на акварелното изкуство продължава и през зимата да очарова родната публика с изложба и Фестивал на акварела в София. И двете събития са организирани и курирани от художничката Селма Тодорова, президент на Международно акварелно общество - България.


До 6 януари следващата година в столичната арт галерия "Богомил Райнов" на ул. "Св.Св. Кирил и Методий" 24 софийските зрители могат да разгледат отблизо изложбата "Духът на акварела" с творби на талантливи автори от 5 континента, а в по-кратките фестивални дни световно признатите художници Прафул Савант от Индия, Атанур Доган от Канада и други известни майстори на акварела от Холандия, Испания, Италия, Словакия и Португалия, които гостуват на фестивала по покана на Международно акварелно общество – България, споделят пред публиката своя опит и умения в акварелните техники в майсторски класове и едночасови демонстрации на живо.

"Духът на акварела" в София е четвърто представяне в страната на Пътуващата изложба на III Международно триенале на акварела с едноименно заглавие. Експозицията е една прецизна и с много вкус подбрана от куратора Селма Тодорова селекция на най-добрите близо 150 картини от общо 300 акварелни творби във всички възможни жанрове и категории на автори от 55 държави, оформени в рамки от рециклирана хартия и включени в пътуващата изложба.

След София, Пътуващата изложба ще бъде представена последователно в Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. За почитателите на акварела, които няма да могат да я разгледат на живо, организаторите са подготвили двуезичен каталог с публикации на акварелните творби от III Международно триенале на акварела – Варна в дигитална и печатна версия.

За програмата на фестивала, за изложбата и как "Духът на акварелаЧ завладява все повече почитатели по света, чуйте в разговора на Краси Шопова с безспорно признатите с таланта си в акварелното изкуство художници Селма Тодороварр президент на Международно акварелно общество – България и Атанур Доган, президент на световната организация "Международно акварелно общество".

С финансовата подкрепа на НФК по програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Снимки: Селма Тодорова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна