Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти блокираха Митрофанова в Руската църква

Снимка: БГНЕС

Богослужението за православния празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец в Руската църква в София преминава с протест пред храма на граждани срещу поканата и съслужение с духовници от Руската православна църква.

Отвън граждани, организирани през фейсбук, скандират "Убийци", "Тук не е Москва" , "Стоп Путин". Те споделят, че поканата за съслужение с представител на  руската църква  е провокация. Пред църквата са се събрали и украински граждани, които протестират срещу военните действия в тяхната държава. Според свещенослужители от Руската църква това Богослужение е традиция, а църквата не е място за политически протест. 

На богослужението присъства и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, лидерът на АБВ Румен Петков, и други.

По покана на архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Тайнството Евхаристия ще беше възглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в съслужение с Волоколамския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.  


"Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат служба за победа на Русия, това е просто нонсенс, затова протестираме", каза пред БГНЕС Георги Иванов. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!