Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пазарът на риба определя цената ѝ, но в адекватни граници

"Завишените нива на  хистамин са открити във вносната риба. В големите магазинни вериги  се изискват съответните документи за контрол и затова, който иска всичко да е наред, да пазарува в тях". Това заяви Владимир Сотонов - собственик на най-голямата ферма за пъстърва в областта и в страната.

По думите му, когато се прави внос на риба, на границата се взимат проби и ако има продукт,  за качествата на който има съмнения, той се изземва от магазинната мрежа. 

"Когато казваме, че е по-сигурно родното производство, не е точно така, защото и при нас може да се появи проблем. Всяка година по няколко пъти се взимат проби, които отиват в БАБХ  за изследвания. Във всеки един момент може нещо да се появи някъде и ако някой вижда, че една вода е чиста и прозрачна, това не означава, че тя наистина е чиста и че не съдържа някакви други веждества или химикали. И когато отиде в магазинната мрежа, да навреди на потребителите. Контрол се извършва непрекъснато и проблемите се отстраняват. "   

Сотонов бе категоричен, че  икономическата криза влияе негативно и върху бранша и всеки, според възможностите си, се опитва да  оптимизира производството си и да реагира на пазара. Пазарът определя цената.

"Потреблението във всички сектори в момента е свито. Това се отнася и за производството на риба, но браншът не е чак толкова засегнат. Зависи от вида на рибите - пъстървата и шаранът са сладководни български производства. Цените при шарана в магазина се движат около 7-8 лв кг, на пъстървата -  от 12 до16 лв. Има и вносни риби, при които се наблюдават тенденции за  рязко поскъпване, последвано от лек спад и отново - рязко поскъпване".

Сотонов заяви още, че най-добрият регулатор за поддържането на бизнеса, е пазарът и всеки производител трябва да следи тенденциите и да реагира адекватно, така че да не преминава граници. 

Секторът "Рибовъдство" е с доста по-малки обеми, в  сравнение с другите видове  в областта на животновъдството. Затова погледът на държавата не е насочен към него и ставаме свидетели на много "изостанали неща". 

Като пример, Сотонов посочи променените корита на реките, които са неактуално отразени на картите. Показателите, отчитащи завишени нива на веществата във водата, в която се отглежда риба, са неточни и изобилстващи от технически грешки.

Интервюто - от звуковия файл:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.