Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са обществените аспекти на психичното здраве и психичните разстройства

4
Снимка: unipress.bg

Сборникът "Обществени аспекти на психичното здраве и психичните разстройства", представя доклади от едноименната конференция организирана по проект "Психично здраве и социални неравенства", проведена през юни тази година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В нея се дава платформа на различни изследователи за дискусия по въпросите за неравенствата, социалното изключване, стигмата, дискриминацията и аспектите на грижата и интеграцията на хората с психични разстройства. След събитието бива оформен и сборник с научни статии, които засягат основно темите за стигмата, социалното изключване и дискриминацията.

Повече за резултатите и тенденциите очертани в докладите от сборника и какви са обществените нагласи към хората с психични разстройства чуйте от Вероника Димитрова, главен асистент в катедра "Социология" на СУ "Св. Климент Охридски" и редактор на сборника "Обществени нагласи на психичното здраве и психичните разстройства".


Още за състоянието и проблемите на психиатричната грижа в България, в миналото и днес, разговор с психиатърът д-р Владимир Наков, началник на отдел психично здраве в Национален център по обществено здраве и анализи, изследовател и един от редакторите на сборника.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна