Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Няколко са плоскостите в света, в които се води тежка война

Валентин Радомирски
Снимка: Ани Петрова

"Днес ролята на дипломацията е принизена. В момента се оформят две противостоящи си групи - колективен Запад и необединен не-Запад. Няколко са плоскостите в света, в които се води тежка война. Едната е идеологическата - там стоят алиансът за демокрация, идеите за управляема глобализация. Другата е военната - тя отнема голямо внимание на дипломатите. Третата сфера е икономическата". 

Това каза пред БНР дипломатът Валентин Радомирски. Той е един от съставителите на книгата "Войната и дипломацията". 

"Според САЩ Русия е по-слабият партньор, въпреки че разполага с далеч по-мощни ядрени оръжия от Китай. В сферата на стратегическите ядрени сили Китай е по-назад. Елиминирането на Русия преди Китай е предпоставка войната с Китай да бъде спечелена по-късно. А Русия осигурява огромен тил от север на Китай". 

В предаването "12+3" Радомирски посочи, че Китай заема търпелива и изчаквателна позиция

"Китай се готви сериозно да бъде лидер в света, без да казва, че ще бъде хегемон. Но в момента е уязвим". 

По думите му санкционната политика се превръща в едно от главните оръжия на съвременната война

"В България имаме предпоставки да имаме по-голям и решаващ глас в общата политика, която се провежда от нашите партньори. През годините не си взехме поука как работят НАТО и ЕС като организации... Има три групи въпроси, към които трябва да се отнасяме. Първата група са тези въпроси които трябва да решаваме сами. Втората - тези, които трябва да решаваме съвместно със съюзниците си. Третата засяга проблеми, по които нямаме възможности и тогава е валидна тезата "така казаха нашите партньори". 

Интервюто с Валентин Радомирски можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени