Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен говори преди старта на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите от Европейския съюз и страните от Западните Балкани обсъждат в Тирана стратегическото партньорство помежду си под знака на негативните последици за региона от войната в Украйна. Във фокуса на срещата в Албания са миграцията и мерките срещу задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза. България е представена на форума от президента Румен Радев.

Целта на форума е да даде ясен сигнал за ангажимента на Брюксел към региона и да препотвърди недвусмислено подкрепата към процеса на присъединяване.

От шестте държави Черна гора е най-напреднала в преговорите с Европейския съюз. Албания и Република Северна Македония започнаха процеса тази година, като Скопие е под условие. Преговори води и Сърбия, която не признава независимостта на Косово. Прищина има намерение да подаде молба за членство до края на годината, а Босна и Херцеговина все още очаква статут на официален кандидат.

Войната в Украйна напомни на Европейския съюз колко уязвим е региона, затова и акцент в днешните разговори са сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност.

На срещата ще се обсъжда и как държавите от Западните Балкани да преодолеят негативните социални и икономически последици от войната на Русия в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи срещата в Тирана като знакова. Бъдещето на Европа ще е по-сигурно, ако държавите от Западните Балкани са част от Европейския съюз, коментира Мишел преди форума.

На него мобилните оператори на държавите от ЕС и шестте  страни от Западните Балкани подписаха споразумение за намаляване роуминг тарифи от 1 октомври 2023 година:  

"Днешното споразумението за роуминга е конкретна стъпка, която договорихме и обсъждахме в продължение на година. Това е стъпка в правилната посока за бизнеса, гражданите и туризма", каза Шарл Мишел.

Преди месец Брюксел обяви пакет от 1 милиард евро в помощ на Западните Балкани срещу негативните последици от енергийната криза.

Към това се добавя и икономическия и инвестиционен план на Брюксел в размер на 30 милиарда евро за региона, насочен към насърчаване на зеления и цифров преход и свързаността. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени