Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демерджиев: Хора от цяла Европа са каналджии у нас, има изключителна агресия на мигранти

Иван Демерджиев на трибуната в НС.
Снимка: БГНЕС

Увеличават се хората от цяла Европа, които се занимават с каналджийство на територията на България, това обяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той заяви, че най-малко са случаите с ефективни присъди, като това са под 5 процента от внесените обвинителни актове.

Пробация и глоба са най-честите присъди, които получават заловените за каналджийство у нас. От началото на годината до момента са установени над 2 600 опита за превеждане на лица през границата на България:

"Сред тях има дори италиански граждани, има на Полша - има граждани на държави, които е учудващо, че се занимават с този род престъпления на нашата територия. Това го отдаваме действително на ниските санкции, на обстоятелствата, че не всички деяния са криминализирани, които осъществяват елементите на тази дейност. Внесли сме предложения, както знаете, за законодателни изменения в тази насока", коментира Иван Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи също така отрече български гранични служители да са стреляли по мигранти. Припомняме, че според материал на "Скай нюз" изстрел, при който е ранен сирийски нелегален мигрант, е бил произведен на българска територия на 3 октомври.

В кулоарите на парламента Демерджиев каза още, че смесена българо-турска комисия разследва инцидента, а турската страна е предоставила данни: "Да, не е вярно твърдението. Смесена българо-турска комисия разследва този инцидент още от първи октомври, имаше такива оплаквания и твърдения - турската страна веднага ни ги предостави като данни, изпратили сме екип, тече разследване. Включително, доколкото ми е известно, такова разследване тече и в прокуратурата. Искам да обърна обаче, че нашите гранични полицаи, включително и в този случай, са подложени на изключителна агресия".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!