Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските социалисти в ЕП питат: С какви мотиви може да бъде наложено вето на влизането ни в Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент инициира писмо до страните-членки на ЕС, в което се пита с какви мотиви може да бъде наложено вето на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Писмото е подписано от 73-ма евродепутати от всички парламентарни групи, включително от всички 17 български представители.

Въпросите в писмото са: Има ли прецедент при предишни разширявания на Шенген, когато страни-членки са искали допълнителна оценка, преди да гласуват решението?

Има ли правно основание за обвързване на премахването на вътрешните граници и нивото на показателите в други области?

Нарушава ли принципите на искреното сътрудничество една страна да бъде задължена носи пълна отговорност за прилагането на общата политика в определена сфера, като бъде лишена от съответните изгоди за неопределен период?

Писмото е огласено два дни преди заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел. Страните членки на ЕС трябва да решат за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

В петък правителството на Нидерландия реши да блокира само България. Днес Австрия обяви, че ще гласува против България и Румъния.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна